Onderstaand artikel werd integraal overgenomen uit de mailing (18/08/2020) van het BIOK.Center (Biochemisch Instituut voor Orthomoleculaire Kennis)
Auteur van het artikel: Mieke De Geeter

Wanneer een organisme reageert op een situatie waar gezonde personen niet op reageren, dan kan men spreken van een allergie. Deze kan zich uiten via de huid (dermatitis), de longen (astma), de ogen (conjunctivitis) en de neus (rhinitis). Alleen al de laatste decennia verdubbelde het aantal allergie patiënten, meer dan de helft hiervan lijdt aan hooikoorts of huisstofmijtallergie.
Klassiek zijn er drie stappen in de behandeling van hooikoorts: vermijden van contact met het allergeen, het gebruik van antihistaminica als symptoombestrijding en indien dit onvoldoende blijkt, dan wordt immuuntherapie voorgesteld.
Biodiversiteitshypothese
Maar laten we nu eens gaan kijken vanwaar deze enorme stijging in allergie mogelijks vandaan komt. De hygiënehypothese speelt hierin een enorme rol. In 2019 is men echter tot de conclusie gekomen dat de biodiversiteitshypothese een betere naam is dan de hygiënehypothese. De term hygiëne zou voor teveel verwarring zorgen, waarbij ten onrechte zou gedacht kunnen worden dat men een verminderde persoonlijke hygiëne beoogt. Terwijl men het belang benadrukt van contact met een hoge diversiteit aan micro-organismen reeds op jonge leeftijd en zeker gedurende de eerste 3 levensjaren. Er is een correlatie tussen de afname in microbiële diversiteit binnen een individu en de toename in allergieën en auto-immuunziekten.
Allergische rhinitis en perillazaadolie
Perillaolie heeft een bewezen werkzaamheid bij allergische klachten. Het verhoogt door het hoge gehalte aan EPA en DHA de productie van de prostaglandines 3 en vermindert de vorming van ontstekingsmediatoren zoals prostaglandines 2, leukotriënen en tromboxanen door het remmen van het 5-lipoxygenase. Het vermindert ook de vrijstelling van histamine en verhoogt het fagocyterende vermogen van de macrofagen. In de praktijk betekent dit dat perilla olie zorgt voor een verminderde last van de typische hooikoortssymptomen zoals prikkende ogen en neus, neusloop en tranen. Daarnaast bevat perilla olie ook nog een aanzienlijk deel rozemarijnzuur wat een anti-oxidatieve en anti-inflammatoire werking heeft.
Een studie bij kinderen (6-12 jaar) met allergische rhinitis wees uit dat bij de toediening gedurende 4 tot 12 weken van 1 capsule perillaolie 80mg in combinatie met 150 mg quercetine en 5 mcg vitamine D een vermindering gaf van de allergische exacerbaties tot 46% in vergelijking met de kinderen die niets innamen. Maar ook bij volwassenen wijzen studies uit dat perillaolie een verbetering geeft van allergische symptomen zoals jeukende neus, waterige ogen en jeukende ogen.
De perillaolie wordt verkregen uit de zaden van de plant door een eerste, koude persing die absoluut niet geraffineerd mag worden. De dagdosis voor deze perillazaadolie bedraagt 6 gram in acute gevallen, en deze levert zo’n 3 gram alfalinoleenzuur op. Dit betekent dat personen met hooikoorts op piekmomenten dagelijks tot 10 à 12 capsules perillaolie van 500 mg kunnen innemen. De inname van perillaolie is veilig, enkel personen die reeds bloedverdunnende geneesmiddelen of NSAID’s innemen, vragen beter eerst raad aan hun arts.
Referenties
- Gevaert P. UGent. Le pharmacien. Roularta Medica. 04/2010
- Croon S, Rijkers G, Budding A, de Jong E, Knol E, Smits H, Tool B, Kort R. De hygiënehypothese onder de loep. Ned Tijdschr Allergie Astma Klin Immunol. 2019; 19; 55-60
- Verhelst G. Groot Handboek Geneeskrachtige Planten. 3e druk. p. 418-419
- Marseglia G, Licari A, Leonardi S, Papale M, Zicari A, Schiavi L, Ciprandi G. A polycentric, randomized, parallel-group, study on Lertral®, a multicomponent nutraceutical, as preventive treatment in children with allergic rhinoconjunctivitis: phase II. Ital Journ of Ped. 2019; 45; 84
- Ahmed H. Ethnomedicinal, phytochemical and pharmacological investigations of perilla futescens Britt. Molecules. 2019; 24; 102
- Takano H, Osakabe N, Sanbongi C, Yanagisawa R, Inoue K, Yasuda A, Natsume M, Baba S, Ichiishi E, Yoshikawa T. Extract of perilla frutescens enriched for rosmarinic acid, a polyphenolic phytochemical, inhibits seasonal allergic rhinoconjunctivitis in humans. Exp Biol Med. 2004; 229; 3; 247-254